XIX. Balatonkör 2018. április 28-29-30. Zamárdi

A Balatonkör - túra története

2014.12.15

Hogy is indult ez az egész valójában?

A legelső Balaton körüli túra a Föld Napja alkalmából 2000. április 22-én került megrendezésre. A Zöld Szív Természetvédő Mozgalom keltette életre. Felkerestek minket, bringásokat azzal a kérdéssel, hogy hány nap alatt lehet megkerülni a Balatont kerékpárral? Valószínűleg ők először két - három napra gondoltak, de ez igen gyorsan leredukálódott 12-14 órára.

Abban maradtunk, hogy a leglassúbb bringáshoz alkalmazkodva 15-20 km/h-ás átlaggal 6-7 pihenővel kényelmesen teljesíthető reggel 6 órás indulással este 9-es beérkezéssel, mind a 13, mind pedig a 83 éves korosztály számára. Mindkettőre van, volt és reméljük lesz is példa: az 1. túra alkalmával a 83 éves Géza bácsi 140 km -t tekert le! Az első túrák még főúton, rendőri biztosítással voltak szervezve, de az utóbbi időben - 2004-től - a szűkös költségvetés miatt bekényszerültünk a Balatont megkerülő kerékpárútra. Sajnos ennek minősége - néhol teljes hiánya - hagy kívánnivalót maga után, emiatt néhány helyen nagyon oda kell figyelni szervezőknek és résztvevőknek egyaránt a balesetek elkerülése érdekében.

A 2003-as évtől megváltozott a szervező csapat. Ekkor egy teljes egészében magánemberekből álló baráti társaságként vettük át a stafétabotot és rendezzük évről évre a megmozdulást. A túra résztvevői egy csoportban haladnak, ahogyan a klasszikus túráknál ez megszokott. Ez ugyan megnehezíti a szervezők életét, mégis valahogy megvan az utánozhatatlan hangulata, ahogy egy 150 - 200 fős tömeg (2007-ben elértük a 300 főt, 2008 -ban 500 -nál is többen voltunk) nyugodt tempóban kerekezik a gyönyörű tájon és közben nevetgél, cseverészik, talán még dalra is fakad.

A pihenőhelyeken némi frissítő ital és néhány falat étellel próbálunk életet vinni fáradt lábainkba. Az energia bevitel általában a lassan védjegyünké váló pizza, péksütemény, müzli szelet, banán, üdítő, ásványvíz formájában lelhető fel az erre a célra kijelölt kísérőautóban. Ezen finomságok nagy részét támogatóink ajánlják fel túrázóinknak, amiért hatalmas köszönet illeti Őket. Nem szabad elfeledkezni a kísérőautókról és azok sofőrjeiről sem, valamint mindenkiről, aki bármilyen formában is segítséget nyújt a túra megszervezéséhez, lebonyolításához. Nélkületek bizonyára nem tudnánk hasonló színvonalon megrendezni!

Évről évre próbálunk kedveskedni a résztvevőknek egy - a nevezésnél kiosztásra kerülő - kis ajándékcsomaggal. Természetesen ebben is felajánlások szoktak helyet kapni. Előfordult már az évek során kulacs, belső gumi javító készlet, kedvezményes belépőjegy, cukorka, toll, emblémázott póló.

A szervezőcsapat (Berky Gyuri bácsi, Márkus Gábor, Koósz Zoltán, Kulifay Balázs, Böröcfi János) és a segítők minden tagja civil munkája, vagy iskolai tanulmányai mellett emelte tíz év alatt a legnagyobb hazai bringás események közé a Balatonkört.

 A 2009-es évben az együtt kerekezők száma meghaladta a 900 főt. Ez nemcsak a néhány fős szervezőgárdának jelentett hatalmas feladatot, de a kerékpárút kapacitását is megviselte. Mindezek miatt döntöttünk úgy, hogy külső segítséget veszünk igénybe és kértük fel a Vuelta Sportirodát társszervezőnek a 2010-es évre. Ebben az évben a bűvös 1000 fős nevezési létszámot is elértük. 2011-ben bekerült a rendezvény a McDonald's Bringamánia keretei közé, amivel együtt napközbeni kísérőprogramokkal is bővültünk.

A 2012-es Balatonkör rendezvényein résztvevők száma már elérte az 1.500 főt. Ilyen módon Magyarország egyik legnagyobb kerékpáros rendezvényévé váltunk.

2013-ban a Balatonkör tovább fejlődött, bővült. Az összes résztvevő száma elérte immár a 2.000 főt.

2014-ben a XV. Balatonkör ismételten rekord számú résztvevővel zajlott, a nem túl barátságos időjárás ellenére.

Célunk a kezdetektől változatlan:

Az egészséges életmód és a természetvédelem népszerűsítése. Próbáljuk megmutatni, hogy nem csak benzingőzt pöfékelve lehet eltölteni egy kirándulásra szánt napot, meg lehet ezt tenni úgy is, hogy közben az egészségünkért is teszünk valamit. A kerekezők vegyes összetétele pedig tükrözi, hogy ez nem csak a fiatalabb korosztály számára adott lehetőség. Mindemellett túrázóink komoly sportteljesítményt is végrehajtanak, mivel 206 km kerékpárral teljesítve azért figyelemre méltó.

Végezetül had zárjuk azzal a kis szlogennel, ami az évek során a túra résztvevői között szállóigévé vált:

      Jövőre Veletek ugyanitt, mert kerékpározni jó!