XXII. Balatonkör 2021. április 24-25. Zamárdi

A Balatonkör - túra története

2018.11.04

Hogy is indult ez az egész valójában?

A legelső Balaton körüli túra a Föld Napja alkalmából 2000. április 22-én került megrendezésre siófoki rajt/cél helyszínnel. A Zöld Szív Természetvédő Mozgalom keltette életre. Felkerestek minket, bringásokat azzal a kérdéssel, hogy hány nap alatt lehet megkerülni a Balatont kerékpárral? Valószínűleg ők először két - három napra gondoltak, de ez igen gyorsan leredukálódott 12-14 órára.

Abban maradtunk, hogy a leglassúbb bringáshoz alkalmazkodva 15-20 km/h-ás átlaggal 6-7 pihenővel kényelmesen teljesíthető reggel 6 órás indulással este 9-es beérkezéssel, mind a 13, mind pedig a 83 éves korosztály számára. Mindkettőre van, volt és reméljük lesz is példa: az 1. túra alkalmával a 83 éves Géza bácsi 140 km -t tekert le!

Az első túrák még főúton, rendőri biztosítással voltak szervezve, de az utóbbi időben - 2004-től - a szűkös költségvetés miatt bekényszerültünk a Balatont megkerülő kerékpárútra. Sajnos ennek minősége - néhol teljes hiánya - hagy kívánnivalót maga után, emiatt néhány helyen nagyon oda kell figyelni szervezőknek és résztvevőknek egyaránt a balesetek elkerülése érdekében. Ennek ellenére használható a Balatoni Bringakörút.

A 2003-as évtől megváltozott a szervező csapat. Ekkor egy teljes egészében magánemberekből álló baráti társaságként vettük át a stafétabotot és rendezzük évről évre a megmozdulást.

A túra résztvevői egy csoportban haladnak, ahogyan a klasszikus vezetett túráknál ez megszokott. Ez ugyan megnehezíti a szervezők életét, mégis valahogy megvan az utánozhatatlan hangulata, ahogy egy több száz fős tömeg (2007-ben elértük a 300 főt, 2008-ban 500 -nál is többen voltunk, később elértük a 2.000 főt) nyugodt tempóban kerekezik a gyönyörű tájon és közben nevetgél, cseverészik, talán még dalra is fakad.

A pihenőhelyeken némi frissítő ital és néhány falat étellel próbálunk életet vinni fáradt lábainkba. Az energiabevitel általában a lassan védjegyünké váló pizza, kakaóscsiga, füstölt kolbász, pogácsa, nápolyi, müzli szelet, zsíros kenyér, lekváros kenyér, banán, üdítő, ásványvíz formájában lelhető fel az erre a célra kijelölt kísérőautóban, illetve a frissítő pontokon. Ezen finomságok nagy részét támogatóink ajánlják fel túrázóinknak, amiért hatalmas köszönet illeti Őket. Nem szabad elfeledkezni a kísérőautókról és azok sofőrjeiről sem, valamint mindenkiről, aki bármilyen formában is segítséget nyújt a túra megszervezéséhez, lebonyolításához. Nélkületek bizonyára nem tudnánk hasonló színvonalon megrendezni!

Évről évre próbálunk kedveskedni a résztvevőknek egy - a nevezésnél kiosztásra kerülő - kis ajándékcsomaggal. Természetesen ebben is felajánlások szoktak helyet kapni. Előfordult már az évek során kulacs, belső gumi javító készlet, kedvezményes fürdő-belépőjegy, cukorka, toll, emblémázott póló.

A szervezőcsapat (Benke Zoltán, Csuga Renáta, Dencs Roland, Dencs Zoltán, Fazekas Gábor, Koósz Zoltán, Kulifay Balázs, Lippai Mihály, Mogyorósi László, Márkus Gábor, Petró László, Riedl László és Tóth Magdolna) és a segítők minden tagja civil munkája, vagy iskolai tanulmányai mellett emelte az évek során a legnagyobb hazai bringás események közé a Balatonkört.

 A 2009-es évben az együtt kerekezők száma meghaladta a 900 főt. Ez nemcsak a néhány fős szervezőgárdának jelentett hatalmas feladatot, de a kerékpárút áteresztő kapacitását is próbára tette.

2010-ben a bűvös 1.000 fős nevezési létszámot is elértük. A túra helyszíne Balatonföldvár lett. A szervezők felvették a Balatonkör Team nevet.

2011-ben a túra napközbeni kísérőprogramokkal is bővültünk.

A 2012-es Balatonkör rendezvényein résztvevők száma már elérte az 1.500 főt. Ilyen módon Magyarország egyik legnagyobb kerékpáros rendezvényévé váltunk.

2013-ban a Balatonkör tovább fejlődött, bővült. Az összes résztvevő száma elérte immár a 2.000 főt.

2014-ben a XV. Balatonkör ismételten rekord számú résztvevővel zajlott, a nem túl barátságos időjárás ellenére.

2015-ben a Balatonkör Team megalakította a Balatonkör Sportegyesületet és innentől kezdve ismét önállóan szervezi a Balatonkört.
A Balatonkör® név levédésre került a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában.
A túra helyszíne Zamárdi lett.

Célunk a kezdetektől változatlan:

Az egészséges életmód és a természetvédelem népszerűsítése. Próbáljuk megmutatni, hogy nem csak benzingőzt pöfékelve lehet eltölteni egy kirándulásra szánt napot, meg lehet ezt tenni úgy is, hogy közben az egészségünkért is teszünk valamit. A kerekezők vegyes összetétele pedig tükrözi, hogy ez nem csak a fiatalabb korosztály számára adott lehetőség. Mindemellett túrázóink komoly sportteljesítményt is végrehajtanak, mivel 206 km kerékpárral teljesítve azért figyelemre méltó.

A Balatonkör szervezése során mi mindig a minőségre helyezzük a hangsúlyt a mennyiség helyett (kevesebb résztvevő, jobb ellátás).

Végezetül had zárjuk azzal a kis szlogennel, ami az évek során a túra résztvevői között szállóigévé vált:

      Jövőre Veletek ugyanitt, mert kerékpározni jó!