XXV. Balatonkör 2024. április 27-28. Zamárdi Iccakai Kiskör 2024. július 20. Siófok IV. Buga Jakab 2024. szeptember 07. Siklós

A Balatonkör túra

2021.06.01

A Balatonkör túra résztvevői egy csoportban haladnak, ahogyan a klasszikus vezetett túráknál ez megszokott. Ez ugyan megnehezíti a szervezők életét, mégis valahogy megvan az utánozhatatlan hangulata, ahogy egy több száz fős tömeg (2007-ben elértük a 300 főt, 2008-ban 500-nál is többen voltunk, később elértük a 2.000 főt) nyugodt tempóban kerekezik a gyönyörű tájon és közben nevetgél, cseverészik, talán még dalra is fakad.

A leglassúbb bringáshoz alkalmazkodva 15-20 km/h-ás átlaggal 6-7 pihenővel kényelmesen teljesíthető reggel 6 órás indulással este 9-es beérkezéssel a 206 km, mind a 13, mind pedig a 83 éves korosztály számára. Mindkettőre van, volt és reméljük lesz is példa.

Az első túrák még főúton, rendőri biztosítással voltak szervezve, de az utóbbi időben - 2004-től - bekényszerültünk a Balatont megkerülő kerékpárútra. Sajnos ennek minősége - néhol teljes hiánya - hagy kívánnivalót maga után, emiatt néhány helyen nagyon oda kell figyelni szervezőknek és résztvevőknek egyaránt a balesetek elkerülése érdekében. Ennek ellenére használható a Balatoni Bringakörút.

A pihenőhelyeken némi frissítő itallal és néhány falat étellel próbálunk életet vinni fáradt lábainkba. Az energiabevitel általában a lassan védjegyünké váló pizza, kakaóscsiga, füstölt kolbász, pogácsa, nápolyi, müzli szelet, zsíros kenyér, lekváros kenyér, banán, üdítő, ásványvíz formájában lelhető fel az erre a célra kijelölt kísérőautóban, illetve a frissítő pontokon.

Évről évre próbálunk kedveskedni a résztvevőknek egy - a nevezésnél kiosztásra kerülő - kis ajándékcsomaggal. Természetesen ebben felajánlások is szoktak helyet kapni. Előfordult már az évek során kulacs, belső gumi javító készlet, kedvezményes fürdő-belépőjegy, cukorka, toll, emblémázott póló.

2015-ben a Balatonkör Team megalakította a Balatonkör Sportegyesületet és innentől kezdve ismét önállóan szervezi a Balatonkört.

A Balatonkör® név levédésre került a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában.
A túra helyszíne Zamárdi lett.

Célunk a kezdetektől változatlan:

Az egészséges életmód és a természetvédelem népszerűsítése. Próbáljuk megmutatni, hogy nem csak benzingőzt pöfékelve lehet eltölteni egy kirándulásra szánt napot, meg lehet ezt tenni úgy is, hogy közben az egészségünkért is teszünk valamit. A kerekezők vegyes összetétele pedig tükrözi, hogy ez nem csak a fiatalabb korosztály számára adott lehetőség. Mindemellett túrázóink komoly sportteljesítményt is végrehajtanak, mivel 206 km kerékpárral teljesítve azért figyelemre méltó.

A Balatonkör szervezése során mi mindig a minőségre helyezzük a hangsúlyt a mennyiség helyett (kevesebb résztvevő, jobb ellátás).

Végezetül had zárjuk azzal a kis szlogennel, ami az évek során a túra résztvevői között szállóigévé vált:

      Jövőre Veletek ugyanitt, mert kerékpározni jó!

Jelenleg a túra során az alábbi távokat lehet teljesíteni

    

Balatonkör 206 km

Kiskör 76 kmCsaládi kör
   
Nagykör 140 kmSokkkör 282 km
(206 km + 76 km)
Kompkör 216 km
(140 km + 76 km)