Iccakai Kiskör 2024. július 20. Siófok IV. Buga Jakab 2024. szeptember 07. Siklós

Balatonkör – 206 km

2023.11.26

XXV. jubileumi Balatonkör

A túra időpontja: 2024. április 27. (szombat)

Start/cél helyszíne: Zamárdi

Indulás: 6:00

Várható visszaérkezés: 21 óra.

A túra kerékpárúton és kerékpáros barát útvonalon halad.

Ettől egy helyen térünk csak el, ahol a kerékpárút hiánya miatt kikényszerülünk a főútra egy rövid szakaszra.

Fontos tudnod:

A túra szombaton 6:00-kor indul a Zamárdi Strandról.

Ez azt jelenti, hogy eddig az időpontig mindenkinek át kell esnie a kerékpár átvizsgáláson, a nevező azonosítása után az ajándékcsomag átvételén, a részvételre jogosító azonosító elhelyezésén. Tehát nem elegendő a nevezés és a nevezési díj befizetése! A fenti eljárást is el kell végezni!

Mindenkit megkérünk, hogy a kerékpárját vizsgálja, vizsgáltassa át, hogy megfelelő állapotban legyen! Nem megfelelő fékkel és kormányszerkezettel a többiek érdekében nem engedünk elindulni!

Ennek a procedúrának a legcélszerűbb megoldása az, hogy pénteken délután a bicikliddel együtt eljössz a Zamárdi Strandra (Margó Ede sétány K-i oldala), ahol néhány perc alatt túl lehet rajta esni.

Aki megteheti, mindenképpen pénteken jöjjön, akkor sokkal kisebb a tömeg és gyorsabban át lehet esni a kerékpár átvizsgálás és regisztrálás procedúráján. 14:00-tól 21:00-ig várjuk a regisztrálni vágyókat.

Aki csak szombat reggel tud jönni, az jöjjön minél korábban! Ez azt jelenti, hogy 4:30 és 5:30 között van regisztrálási és nevezési lehetőség. Ezután már nincs lehetőség regisztrálásra vagy nevezésre a 206 km-re.

Ha a pénteki dolgokon túl vagy, akkor is legkésőbb 3/4 6-ra gyere a helyszínre, ahol az azonosító ellenőrzését követően mehetsz be a depóba.

Az azonosítót (rajtszámot) senki se hagyja otthon, ne veszítse el, mert ennek hiányában nem tudjuk őt résztvevőnek tekinteni!

6:00-kor indulás!

Siófoki csatlakozás

Lehetőség lesz szombat reggel Siófokon a túrához csatlakozni, DE csak és kizárólag abban az esetben, ha előző nap (május 12-én, pénteken) Zamárdiban regisztráltok!!! Vagyis rendelkeztek karszalaggal, rajtszámmal, amely alapján azonosítani tudunk. Siófokon hajnalban nevezési lehetőség NEM lesz! A siófoki csatlakozási pont a Baross hídnál, a Sió partján haladó bringaút végén lévő parkoló. 

Mit hozz magaddal:

Megkérünk mindenkit, hogy legalább egy pótbelsőt tegyen a csomagjába, amit magával visz. Ekkora tömegnél nem megoldható, a defekt miatti ragasztgatás. A szervezők vagy a szervizautó segítségével a csere (és az egyéb problémák) gyorsan elháríthatók.

Nagy tömeg lesz, mindképpen célszerű egy véletlen baleset hatásait minimalizálni. Ennek érdekében ajánlott a sisak, a szemüveg és a kesztyű használata. Az utóbbi kényelmesebbé is teszi az utat.

Öltözködj rétegesen, mert napközben jó idő várható.

Előző nap nézd meg időjárás jelentést. Ha fikarcnyi esélye lesz az esőnek, akkor az esőkabát kell.

Minimum egy fél liter kulacsnyi víz kell a pihenők között. Ha melegebb lesz, akkor inkább kettő darabot hozz.

Könnyen emészthető kaját is csomagolj magadnak (csoki, müzliszeletek, banán...).

Ahogy a mondás is tartja, igyál mielőtt megszomjazol, egyél mielőtt megéhezel.

Mit ne hozz magaddal:

Teljesen felesleges olyan dolgokat cipelned, mint zár, lakat, üres csomagtartó táska, nagykabát, ...

Fényvisszaverő mellény a KRESZ szerint lakott területen kívül korlátozott látási viszonyoknál kötelező. Azt mondanám, hogy annyi csomagot hozz magaddal, mint amennyit kényszerhelyzetben a bringán és/vagy a hátizsákodban el tudsz vinni.

Nem tudunk csomagszállítást biztosítani, de ne feledd, hogy ha 1200 ember cucca benn lenne egy teherautóban, akkor hogyan venné ki a csomagját az, akié legalul van...

Menet közben:

• Az eddigi tapasztalatok alapján nettó 18 km/h átlaggal számolunk.

• Ehhez azonban sokszor jóval gyorsabban is fogunk haladni. És ne feledd, a 206 km, az 206 km. Hosszú. Álló és ülőképességet követel.

• Rövidítési lehetőség van Tihanynál, ahol komppal lehet átmenni Szántódra és vissza Zamárdiba (ez kb. 76 km). Csakúgy, mint Badacsonyból, rövidíthetsz Fonyód felé (a táv így 150 km lesz). Mindkét eset önköltséges alapon történik, a nevezési díj nem tartalmazza a jegy(ek) árát.

Később már csak vonat segítségével lehet rövidíteni (a déli parton ez viszonylag egyszerű).

• Előfordul, hogy valakinek átmenetileg akad fizikai vagy mentális problémája. Az szóljon a szervezőknek, van lehetőség arra, hogy beszálljon egy kis időre az egyik kísérő autóba, és így később folytassa a túrát. Azt viszont nem tudjuk vállalni, hogy tömegesen így végigautózva teljesítsétek a távot.

• A keleti parton áthaladunk 3 üdülőn is. Mindenkit kérünk, hogy ez a lehető legkisebb zajjal történjen, vegyétek figyelembe, hogy a vendégek pihennek (és jövőre is szeretnénk erre engedélyt kapni).

• A haladás közben figyelj az előtted levőre. Ha látod, hogy lemarad (elbambult, beszélget, vagy fizikailag nem bírja), akkor szólj neki, noszogasd, hogy érje utol az előtte haladókat, zárkózzon fel. Ha ez nem történik meg, akkor kérd meg, hogy adjon utat, és előzd meg, így lehetővé téve, hogy „lecsorogjon” a sor végére.

• Áthaladunk több vasúti átjárón is. Ha odaérsz, mindig nézd meg, hogy fehéren villog-e a vasúti lámpa, nem jön-e egy vonat valamelyik irányból. Ha piros a lámpa, vagy vonat jön, állj meg és jelezd a többieknek is. Ne aggódj, akik előtted átmentek meg fognak várni.

• Ha bármi akadályt látsz az úton (gödör, oszlop, sár, kő, kavicsfelhordás, üvegszilánk), jelezd, hogy a többiek is tudjanak róla és ki tudják kerülni. A jelzés legegyszerűbb módja a kiabálás.

• Ne menj túl közel az előtted haladóhoz. Vedd figyelembe, hogy bármikor fékezni kell, tehát elengedett kormánnyal tekerni tilos!

• Akinek bármilyen problémája van, az szóljon a szervezőknek, akik megpróbálnak rá megoldást találni.

• Aki a folyó dolgai intézése miatt marad le, az is jelezze, hogy tudjunk róla. Eddig még senkit sem vesztettünk el és nem is szeretnénk.

• Megkérnék azokat, akiket az ismerősök, a család autóval kísér, hogy ők ne menjenek a szerviz autó mögött. Menjenek előre, mert túlságosan nagy torlódást okoz, ha a szervizautó megáll, és utána sorakozik a többi kísérő kocsi.

• Ez tulajdonképpen a kerékpárútra és a kerékpárbarát utakra is vonatkozik. Nincs lezárva nekünk a Balatonpart, más is közlekedik velünk szembe! Mindenki figyeljen előre is! A szembejövőknek utat kell hagyni! Hátulról autók érkezhetnek, azokra is figyeljetek!

Hajóátkelés a Balatonon a Balatonkör résztvevőinek:

A 206 km-s Balatonkör résztvevői – amennyiben elfáradnak – úgy van lehetőségük Tihany és Szántód között komppal, Badacsony és Fonyód között hajóval átkelni. Az átkelés díját a túrázóknak maguknak kell fizetni, a 206 km-es Balatonkör nevezési díja nem tartalmazza a hajó költségét.