XX. Balatonkör 2019. április 27-28. Zamárdi

Családi kör - 25 km

2018.11.04

Családi tekergőzés

A túra időpontja: 2019. április 28. (vasárnap).

Start/cél helyszíne:

A Zamárdi Strand ad otthont a rendezvénynek.

Indulás: 11:00

Útvonal térkép:
https://www.strava.com/activities/956537329

Animációval:
https://www.relive.cc/view/956537329

Indulás: a Kiss Ernő utca, Dessewffy utca, Rózsa utca útvonalon az Orgona utcáig. Majd a Nefelejcs téren (Bszéplak alsó, vasútállomás) összevárjuk egymást, mert a a töreki elágazásig 400 m-t a 7-es főúton kell haladnunk, amihez rendőri vezetést kapunk. A Töreki felé vezető út nagyon gyér forgalmú, itt is az aszfalton megyünk, jóllehet itt - a Cinege patak mentén - halad a "Törekei tavak tanösvény", mely számunkra nem megfelelő.
A tanösvény madárles állomásánál lesz a frissítő, kb. 7,5 km megtétele után. A madárles egy kilátó; lesz mód körülnézni róla.

Frissítő után a töreki úton visszafelé indulunk, és gyümölcsösökön keresztül jutunk a Marci pékség mögött, a Balatonszéplak-felső vasútállomás vonalába. A 7-es útnál szintén összevárás következik: biztonságosan kell  átjutnunk.
A vasút mellett megyünk tovább Siófok felé, így nem kell e szakaszon a jobbkéz-szabályra figyelni. Név szerint: Vasút sor - Rigó utca - Bethlen Gábor utca az útvonal (utóbbiaknál már kell figyelni az elsőbbségre). Így jutunk a Szigliget utcán át a partra (Deák Ferenc sétány, ahol kerékpárral vendégek vagyunk: lassan megyünk, és figyelünk a gyalogosokra).
Végig tartjuk a partközeli útvonalat, bár az Ezüstpart Kemping utáni Bimbó utca már házak között vezet.
Innen lehet változás, hogy ne ugyanazon az úton menjünk vissza: a Folyó utcán át egy szakaszon a Vécsey utcán, a Batthyányi utca felé. Így Zamárdi központi terét érintve végigmegyünk a város legszebb fasorán (Széchenyi utca), majd a partra (szabadstrandra kanyarodva) akár a parti sétányon (Margó Ede sétány), akár a parti úton visszajuthatunk a célba.

Az útvonal végig aszfaltos. Csupán egy 50 m-es "murvás" - ebből is gidres-gödrös fajta - szakasz van, és a zamárdi parti sétány, ami kerülhető. Így is bármilyen kerékpárral lehet jönni. Ajánlott a könnyű, vékony kerekű.

A javasolt felszerelés: kulacs, kb. fél liter, esőkabát (ha szükségesnek látszik).
Aki szokott pumpát, pótgumit hordani, most se hagyja otthon, hátha a szervizes társunknál lévőt éppen elhasználja más.
Túratáskát, hátizsákot nem kell hozni. A ruházatot mindenki a maga szokásai szerint válassza meg! Óva intünk a túlöltözéstől.

15 km/h átlagra, 15-20 km/h közötti sebességű közlekedésre számítunk. Az út emelkedés néhol 1-2%; összes 32 m "szintet" megyünk. Ez az útvonaltérkép grafikonjain követhető.

Közlekedési szabályok: ismeretük, és betartásuk is szükséges, mert forgalmat terelni, korlátozni csak rendőrnek van joga (a 7-es úton kapunk segítséget); a túra kísérői csak legjobb tudásuk szerint "segíthetnek", de jelzéseik a forgalom más résztvevőire nem kötelező érvényűek.
Fontos tudni, hogy az útvonalon a "balatoni bringakör" jelzések semmiféle elsőbbséget nem biztosítanak! Kiépített kerékpárút nincs; eszerint kell közlekedni!

A frissítőhely után a frissítést szállító autó záróautóként a csapat végén halad.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Csakúgy, mint 2018-ban, a Balatonkör során idén is lesz lehetőség a 206 kilométeres Nagykör és a 76 kilométeres Kiskör mellett a kifejezetten családokra tervezett 25 kilométeres túra teljesítésére.

A tavalyi év sikereiből kiindulva a XX. Balatonkör programja is tartalmazza a 25 kilométeres Családi kört a Balaton körül bringázni vágyó családok számára. A Zamárdiból induló túrát kifejezetten családi igényekhez igazítottuk. Azoknak ajánljuk, akik szívesen nekivágnának a gyerkőcökkel egy kellemes Balaton-parti bringatúrának, egy kis erdei túrával fűszerezve. A tempó kényelmes, a táv nem hosszú, ideális hétvégi bringás program az egész családnak.