XX. Balatonkör 2019. április 27-28. Zamárdi

Bónuszkör - 32 km

2018.04.18

BÓNUSZ: Hétvége levezetése

A túra időpontja: 2018. április 30. (hétfő)

Start/cél helyszíne:

A Zamárdi Strand ad otthont a rendezvénynek.

Indulás: 10:00

Várható visszaérkezés: 

A BÓNUSZKÖR túrára külön kell nevezni, tehát ha már egy másik távra leadásra került egy nevezés, abban az esetben egy második kitöltésével (32 km-es táv kiválasztásával) lehetséges ezt megtenni.

A hétvége levezetéseként egy rövid, 32 km-es túrát tehetünk erdészeti és közúti aszfaltúton. Mindössze 6 emelkedő van, 3 az erdőben, 3 visszafelé.

A túra nehézségét nem a táv határozza meg, hanem a közben leküzdendő emelkedők. 360 méter szintet kell megmászni, a maximális meredekség egy rövid szakaszon 9%.

Útvonal:

Kiss Ernő utca, Harcsa utca, Szent István utca útvonalon a Kazinczy utcáig. Itt rátérünk az új kerékpárútra, ami Szántódpusztára vezet. A 7-es főúton a közlekedési lámpánál kelünk át Szántódpusztára és a gyakorlatilag forgalommentes erdészeti úton haladunk tovább.
Elkezdődik az első emelkedő. Hosszú, de az autópálya viaduktja alatt megállunk szusszanni egyet és megvárni a legvégét. Még egy kicsit mászunk felfelé, beérünk az erdőbe majd lejtő jön. A nagy kanyarban óvatosan. Jobboldalt hatalmas bekerített terület van, ahol vaddisznókat tenyésztenek, szerencsés esetben a kerítésen túl meg is lehet pillantani néhány példányt.
Tótokilap előtt megnézzük Széchenyi Zsigmond kopjafáját, majd a valamikor itt zajlódott raly futam szomorú emlékét.
Újabb, a második emelkedő kezdődik az erdőben, amit egy hosszú lejtő követ, de csak azért, hogy a tempót a harmadik emelkedő megfékezze. Viszont minden emelkedő után lejtő jön, így gurulunk be Jabapusztára, ahol pihenőt tartunk, kb. 20 km megtétele után. Ellátást nem biztosítunk,mindenki a magával hozott frissítőt fogyaszthatja el. Nyomós kútból lehet vizet tölteni.

Frissítő után a szép új úton (Balatonendréd-Tab) indulunk vissza Zamárdiba. Egy hosszú, de nagyon enyhe emelkedő leküzdése majd egy rövid lejtő után érkezik az ötödik emelkedő. Rövid, de meredek. Ezután, akinek kedve és mersze van, próbálkozhat a sebességrekordjának a megdöntésére. Akár 50 km/h tempóval is lehet lefelé gurulni. A hatodik emelkedő tetején megállunk visszanézni, hogy honnan is érkeztünk ide. Csodálatos a panoráma.
Ismét keresztezzük az M7 autópályát, csak most felülről. Az Endrédi úton érünk be Zamárdiba, majd a Fő utca, Honvéd utca vonalon érjük el a 7. főutat, ahol összevárás következik, hogy a lámpás kereszteződésben egyszerre át tudjunk kelni. Még három kanyar, és meg is jöttünk.

Az útvonal végig aszfaltos. Az erdőben nem túl jó, de probléma nélkül járható országúti kerékpárral is, így is bármilyen biciklivel lehet jönni. Az emelkedők miatt azonban erősen ajánlott a váltóval ellátott bringa.

A javasolt felszerelés: kulacs, kb. fél literes elegendő, esőkabát (ha szükségesnek látszik).
Aki szokott pumpát, pótgumit hordani, most se hagyja otthon, hátha a szervizes társunknál lévőt éppen elhasználta más.
Túratáska, hátizsák nem szükséges, csak ha a frissítődet (csoki, müzli, szendvics) nem tudod máshová (mez zsebe, kosár) eltenni. A ruházatot mindenki a maga szokásai szerint válassza meg! Óva intünk a túlöltözéstől.