XXV. Balatonkör 2024. április 27-28. Zamárdi Iccakai Kiskör 2024. július 20. Siófok IV. Buga Jakab 2024. szeptember 07. Siklós

Siklós környéke

2021.03.31

A Buga Jakab túra során érintjük a következő, látnivalókban bővelkedő településeket is:

Drávaszabolcs

A terület, amelyen Drávaszabolcs és környéke éli mindennapi életét, a Dunántúl egyik igen érdekes tájegysége, a Dráva síkjának délnyugati szögletében fekszik. A vidék nyugati határán fekvő Drávafok és a keleten található Diósviszló között húzódó, a Dráva folyó vonalát követő, északról részben a Villányi-hegységgel körülbástyázott területet különleges néprajzi sajátosságok határozzák meg. Ennek
a vidéknek a neve: Ormánság vagy régiesen Ormányság.
Az itt épült falvak határában mindenütt található egy-egy „urma”, vagyis domb, kiemelkedés, amelyet a régen a medréből igen gyakran kilépő Dráva hordott, „urmolt” össze.

A terület már a bronzkorban is lakott hely volt, az itt talált régészeti leletek alapján.
A település nevét 1216-ban már említették Zobolson alakban írva, majd 1395-ben Zabolch, 1478-ban Zabolcz formában írták. A falu egykor a Kán nemzetség birtoka volt. Első név szerint ismert birtokosai az e nemzetségből származó Siklósi család tagjai voltak.
A török idők alatt sem néptelenedett el a település, a  Zrínyiek  birtoka volt. Az 1700-as években  Caprara -birtok volt és a Siklósi uradalomhoz tartozott. A 18. században a Batthyány családot írták Drávaszabolcs birtokosának.

Drávaszabolcs környéke szép kirándulási lehetőségeket kínál. A Duna-Dráva Nemzeti Park tája, maga a Dráva, illetve a Villányi-hegység számos érdekességgel, természeti ritkasággal szolgálja a hasznos időtöltést keresőket. A környékben nyaralók manapság a legjobban kerékpárral érhetik el a községet és a tájon átfutó turistautakat, tanösvényeket. Aki kerekezve ismerkedik e tájékkal, több tíz kilométeres távon bejárhatja a Dráva mentét.

A községben aktív közösségi élet zajlik. A Drávaszabolcsi Falufejlesztő és Faluszépítő Egyesület a helyi identitástudat és összetartozás érzésének erősítése, valamint a település népességmegtartó erejének növelése érdekében a közösségi élet aktivizálását tűzte ki célul. Ennek szellemében hozták létre a közösségi kemencét a település parkjában, mely használatával lehetőséget ad a helyi kultúra, a szabadidős tevékenységek fejlődéséhez, a minőségi szabadidő színvonalas, igényes szabadtéri környezetben történő eltöltéséhez, a helyi szolgáltatások színvonalának emeléséhez.

Drávaszabolcson tekinthető meg Sár József entomológus „Rovarok a Drávától az Amazonasig” című rovartani kiállítása amely a Dél- és Közép-Amerika, Délkelet-Ázsia, Afrika, Ausztrália és a mediterráneum rovar- és egyéb ízeltlábú preparátumai mellett bemutatja a Dráva-mente és a Dráva-sík ízeltlábú, rovar, és puhatestű állatait.

Déli irányban, néhány kilométerre található a Horvátországba vezető nemzetközi határátkelőhely.

Villány

Siklós városától 17 km-re található Villány, mely messze földről híres a borairól.

Turisztikailag kedvelt célpont a gyönyörű borvidék miatt, melyen Magyarország első Borútja vezet végig.

A főút vonalát kétoldalról impozáns pincesor kíséri. A „Három folyó” kerékpáros túra útvonal kiépítése lehetőséget nyújt a borvidék kerékpáros megközelítésére.

A város látogatása során érdemes betérni a pincészetekhez, melyek helyi, neves borokat, ízletes ételeket kínálnak magas színvonalú, udvarias kiszolgálással.

A borzarándokok évjárat és márka szerint válogatják boraikat, az igazán ínyencek a dűlő eredetére is kényesek. Szép időben a pincesor megtelik emberekkel, élettel, társasági központtá válik és agoraként funkcionál. Az enyhe íven kanyargó út menti pincék reggel és este a fény játéka révén eltérő arcukat mutatják. Az azonos rendben és stílusban épült pincesor egységes és rendezett képet mutat az idelátogatóknak. Az élmény feledhetetlen és egy életre szól...

A borvidék ikonikus hegye a Szársomlyó, amely számos védett növény és állatfaj otthona, ezért csak szakvezetővel látogatható.

A villányi Templom-hegy ammoniteszei és kilátója kedvelt attrakció a természetjáróknak. A csupán csak 3 km-es tanösvény egy régi kőbányában található.  1989-től természetvédelmi területnek nyilvánították a bányaudvarban található kőzettani értékek miatt, illetve az országban egyedülálló ammonitesz maradványok miatt, amelyek eredete a jura időszakig vezethetőek vissza.

A Szársomlyó ad otthont a védett kikericsnek is, mely egyedülálló, kizárólag a hegy déli oldalán található, a meleget elsőként megháláló, a legkorábban nyíló virág, s végül, de nem utolsó sorban a villányi borok védjegye.

A város központjában található rendezvénytér számos programlehetőséget nyújt. A nyári szezont végigkíséri a „Ha péntek, akkor Villány” nevezetű rendezvénysorozat. Nyár közepén kerül megrendezésre a Rozé Fesztivál, kora ősszel, októberben a Vörösborfesztivál, novemberben a Márton napi libavacsora. A rendezvényeken megtalálhatóak a híres villányi borászok, neves boraikkal, ízletes ételeikkel kitelepülve. A hangulatot különböző koncertek, zenés mulatságok fokozzák.

A villányi borvidék értékéhez tartoznak a palkonyai, villánykövesdi, nagyharsányi, kisharsányi műemlék pincesorok, a siklósi körzet szórt dűlő pincéi, présházai, melyek több száz éve nagy technológiai jelentőséggel bírtak, ma a vendégvárás legfontosabb helyszínei.

Harkány

Az Európában egyedülálló harkányi gyógyvíz 50-70 méteres mélységekből, átlagosan 62 °C hőmérséklettel tör a felszínre.

A Harkányi Gyógy- és Strandfürdő Közép-Európa egyik leghíresebb fürdőhelye.

(Forrás: www.harkanyfurdo.hu)

Nagyharsány

Nagyharsány a Szársomlyó déli lejtőjén helyezkedik el.

Gyönyörű földrajzi adottsága a mögötte húzódó Szársomlyó, az "ördögszántott" kopár hegy (442 m) természetvédelmi terület, amely a Duna-Dráva Nemzeti Park kezelésében van. A hegy nyugati oldalán ma is működő kőbánya található.

Az ördögszántotta hegy egyik legnagyobb kincse az itt virágzó magyar kikerics, amely Magyarország első védett növénye. Korábban a kétforintos érme hátlapján is szerepelt. Előfordulása ma már nagyon ritka, Magyarországon csak a Villányi-hegység területén csodálható meg. Nem véletlen, hogy a magyar kikerics lett a Villányi Borvidék legjobb borainak a címernövénye.

Heti öt alkalommal az érdeklődők a Kikerics-túra során a fokozottan védett Szársomlyó egyedülálló természeti és kulturtörténetét ismerhetik meg. A túra kizárólag csak szakvezetővel látogatható, amely a nagyharsányi szoborparktól indul.

A hegy keleti kőbányájában kialakított szabadtéri műhely és szoborgyűjtemény kedvelt kirándulóhely, ahol 2020. júniusában hivatalosan is átadásra került egy új fogadóépület, és a Kikerics panoráma sétány.

Szársomlyó az ördögszántotta hegy legendája

"Egyszer volt, hol nem volt élt valamikor egy vén boszorkány Nagyharsány falujában, a hegy tövében, akinek volt egy gyönyörűséges leánya, Harka. Szeme csillogott, mint a gyémánt, aláomló dús haja olyan tüneményesen selymes volt, mint az esthajnali pára, szép ívű, piros száját pedig csak a hajnalban nyíló rózsabimbóhoz lehetett hasonlítani.

Az ördög mindenáron szerette volna megkaparintani az ártatlan szépséget. Ígért az anyókának fűt-fát, s mikor ez sem használt, átokkal fenyegette. Az anyóka alkut ajánlott: ha az ördög estétől hajnalig, a kakaskukorékolásig felszántja a Harsányi-hegy szikláit, akkor övé a lány, de ha csak egy ásónyommal is elmarad, ne számítson a kezére.

Az ördög megörült az ajánlatnak, előhozta a pokolból hatalmas vasekéjét, egy macskát és egy kecskét fogott be eléjük. Jókedvűen kezdett hozzá a szántásnak, s még éjfélt sem ütött az óra, máris fel volt szántva a hegy fele. Nosza, megijedt erre az öregasszony, de végső elkeseredésében pompás mentőötlete támadt.

Éjfél után odament a tyúkólhoz, s elkezdett kukorékolni. A kakasok visszafeleltek neki, s csakhamar az egész falu hangos lett a kakasszótól. Az ördög nem vette észre a cselt, bukása feletti dühében elhajította az ekéjét egészen Beremendig (az ekéről lepottyant sárból lett a siklósi hegy), ő maga pedig Harkány falunál (amely a szép Harkáról kapta nevét) nyomtalanul eltűnt a föld gyomrában. Ahol lement a pokolba, a repedésen víz tört fel a felszínre, mely azóta is buzog. "

Palkonya

A Villányi-hegység északkeleti végén található, egyutcás falu.

Ma is hűen őrzi a XVIII. században betelepített német szőlőművesek építészeti kultúráját. A község legnevezetesebb műemlék együttese a faluvégi domboldalt beborító, 53 présházból álló pincesor. A lakóházak fele helyileg védett műemlék, az építészeti örökségvédelmi program egyik eredményeként homlokzatukat "Védett" feliratú, házat formázó kerámia díszíti.

Palkonya három halastó ölelésében fekszik, melyek gazdag madárvilága és nyugalma felüdülést nyújt a horgászni, kirándulni érkezőknek. A környéken számos jelzett gyalogtúra útvonal van, itt halad át a nemzetközi "Három folyó" kerékpáros túra útvonal is.

Leglátogatottabb ünnepe a "Pünkösdi Nyitott Pincék", mely borkóstolóval, kulturális eseményekkel, gyermekprogramokkal, lovas kocsikázással várja a vendégeket.

A messziről is jól látható piros kupolás templom a magyarországi körtemplomok egyik legszebb példája. A főutcai, fából készült játszótér, a népi fafaragó művészet jeles alkotása. Mindezek mellett Palkonya páratlan panorámáját élvezheti, aki felsétál a palkonyai "Weingarten" szőlőhegyre, ahol az újonnan épült, és 2007-ben felszentelt Szent Bertalan kápolna található.

A község hazánkban elsőként 2007-ben Európai Kulturális Faluja lett.

Villánykövesd

Villánytól 3 km-re található, a Fekete-hegy keleti lábánál fekvő pincefalu, amely szintén a kerékpárút egyik látványos állomása. Látványosságát annak is köszönheti, hogy pincéi 3 szinten helyezkednek el. A védett, műemlék pincesor az ország egyik leglátványosabb műemlék együttese. Azt mutatja, hogy a múltban milyen jelentős szőlőtermesztés és borkészítés folyt a vidéken. A pincék jellegzetes színes kapui egész évben nyitva állnak a látogatók előtt, a látogatók megtekinthetik a borfeldolgozás éppen aktuális munkafázisait, szerszámait, megízlelhetik a gazdák és a természet munkáját dicsérő bor zamatát.

A pincesorok közül kitekintve több hektárnyi nagyságú park terül elénk, mely kirándulási vagy kikapcsolódási célból egy szuper lehetőség, s a gyermekek számára a parkban játszótér is fellelhető.

Minden év szeptemberében megrendezésre kerül az Európai Bordalfesztivál, melynek megnyitóját a Batthyány-pincében tartják.

Ipartörténeti látványosság a Villánykövesd szélén álló téglagyár.

További látványosság a római katolikus templom, amely késő barokk stílusban épült 1780-ban. Nagyboldogasszony tiszteletére szentelték fel.

Túrázási lehetőséget nyújt a Fekete-hegy, mely túra útvonallal ellátott.