XXV. Balatonkör 2024. április 27-28. Zamárdi Iccakai Kiskör 2024. július 20. Siófok IV. Buga Jakab 2024. szeptember 07. Siklós

Siklós, a vár városa

2021.03.30

Siklós Dél-Baranya és a Dráva medence természeti, történeti és kulturális értékekben egyik leggazdagabb települése. Jelentőségét kiváló természeti adottságai, szubmediterrán éghajlata, az itt élők vendégszeretete és a magyar történelemben betöltött szerepe adja.

A Tenkes kapitányának történeteiből készült népszerű sorozat tette ismertté a települést és várat. A kétségkívül izgalmas kuruc idők ellenére a vár valójában a késő középkorban élte fénykorát, amely a Garaiak és Perényiek alatt nádori székhelyként jelentőségében Pécs püspöki udvarával vetekedett.

A település a Villányi-hegység ölelésében, a síkságból kiemelkedő dombot uraló vár köré épült. A siklósi vár az egyik legkorszerűbb hadászati létesítmény, s egyben az egyik legjelentősebb magyar reneszánsz stílusú építmény. A rövid ideig tartó tél, a nagyon enyhe tavasz, az októberig elnyúló nyár miatt a környék minden történeti korszakban kedvelt lakóhelye volt az embernek.

A vár építészeti emlékei, kiállításai, kulturális programjai, a római hagyományokon alapuló szőlő- és borkultúra, a máriagyűdi Bazilika Minor, a Malkocs bej dzsámi és számos történelmi emlék megismerésén kívül egész napos élményt jelentenek a vadonatúj termálfürdő strandolási és pihenési lehetőségei. A tízezer lakosú kisváros hangulatos éttermeiben, pizzériáiban illetve a Tenkes hegy pincéiben kínálja a tájegység jellegzetes gasztronómiai remekeit, kiváló fehérborait. Az aktív turizmus szerelemeseinek kitűnő túrázási lehetőséget nyújt a Tenkes hegy lábától induló Csodabogyó-tanösvény, melynek végállomásán tűzrakó- és pihenőhely várja a megfáradt turistákat. A városban meghatározó szerepet játszik a lovaglás, a lovas hagyományok ápolása.

Siklóstól 5 kilométerre található az Európa-hírű gyógyfürdő Harkány, 17 kilométerre Villány, a vörösborok fővárosa és a nagyharsányi szabadtéri szoborpark. 

Tehát Siklóson minden adott a pihenéshez, szórakozáshoz: a mediterrán jelleg, az emberek kedvessége, vendégszeretete, a látnivalók, kulturális programok, szórakozási-, wellness- és strandolási lehetőségek, gasztronómiai kínálat és az évszázados borkultúra. A település szálláskínálata is bővült az elmúlt években. Hangulatos apartmanok, vendégházak, 3 ***-os és 4 ****-os szállodával várjuk a Siklósra látogatókat.

Néhány kép Siklósról (katt a képekre)