IV. Buga Jakab 2024. szeptember 07-08. Siklós

A Balatonkör - túra története

2018.11.04

Hogy is indult ez az egész valójában?

A legelső Balaton körüli túra a Föld Napja alkalmából 2000. április 22-én került megrendezésre siófoki rajt/cél helyszínnel. A Zöld Szív Természetvédő Mozgalom keltette életre. Felkerestek minket, bringásokat azzal a kérdéssel, hogy hány nap alatt lehet megkerülni a Balatont kerékpárral? Valószínűleg ők először két - három napra gondoltak, de ez igen gyorsan leredukálódott 12-14 órára.

Abban maradtunk, hogy a leglassúbb bringáshoz alkalmazkodva 15-20 km/h-ás átlaggal 6-7 pihenővel kényelmesen teljesíthető reggel 6 órás indulással este 9-es beérkezéssel, mind a 13, mind pedig a 83 éves korosztály számára. Mindkettőre van, volt és reméljük lesz is példa: az 1. túra alkalmával a 83 éves Géza bácsi 140 km -t tekert le!

Az első túrák még főúton, rendőri biztosítással voltak szervezve, de az utóbbi időben - 2004-től - a szűkös költségvetés miatt bekényszerültünk a Balatont megkerülő kerékpárútra. Sajnos ennek minősége - néhol teljes hiánya - hagy kívánnivalót maga után, emiatt néhány helyen nagyon oda kell figyelni szervezőknek és résztvevőknek egyaránt a balesetek elkerülése érdekében. Ennek ellenére használható a Balatoni Bringakörút.

A 2003-as évtől megváltozott a szervező csapat. Ekkor egy teljes egészében magánemberekből álló baráti társaságként vettük át a stafétabotot és rendezzük évről évre a megmozdulást.

A túra résztvevői egy csoportban haladnak, ahogyan a klasszikus vezetett túráknál ez megszokott. Ez ugyan megnehezíti a szervezők életét, mégis valahogy megvan az utánozhatatlan hangulata, ahogy egy több száz fős tömeg (2007-ben elértük a 300 főt, 2008-ban 500 -nál is többen voltunk, később elértük a 2.000 főt) nyugodt tempóban kerekezik a gyönyörű tájon és közben nevetgél, cseverészik, talán még dalra is fakad.

A pihenőhelyeken némi frissítő ital és néhány falat étellel próbálunk életet vinni fáradt lábainkba. Az energiabevitel általában a lassan védjegyünké váló pizza, kakaóscsiga, füstölt kolbász, pogácsa, nápolyi, müzli szelet, zsíros kenyér, lekváros kenyér, banán, üdítő, ásványvíz formájában lelhető fel az erre a célra kijelölt kísérőautóban, illetve a frissítő pontokon. Ezen finomságok nagy részét támogatóink ajánlják fel túrázóinknak, amiért hatalmas köszönet illeti Őket. Nem szabad elfeledkezni a kísérőautókról és azok sofőrjeiről sem, valamint mindenkiről, aki bármilyen formában is segítséget nyújt a túra megszervezéséhez, lebonyolításához. Nélkületek bizonyára nem tudnánk hasonló színvonalon megrendezni!

Évről évre próbálunk kedveskedni a résztvevőknek egy - a nevezésnél kiosztásra kerülő - kis ajándékcsomaggal. Természetesen ebben is felajánlások szoktak helyet kapni. Előfordult már az évek során kulacs, belső gumi javító készlet, kedvezményes fürdő-belépőjegy, cukorka, toll, emblémázott póló.

A szervezőcsapat (Benke Zoltán, Csuga Renáta, Dencs Roland, Dencs Zoltán, Hisstekné Pereczes Franciska, Hisstek László, Koósz Zoltán, Kulifay Balázs, Lippai Mihály, Mogyorósi László, Márkus Gábor, Petró László, Riedl László és Tóth Magdolna) és a segítők minden tagja civil munkája, vagy iskolai tanulmányai mellett emelte az évek során a legnagyobb hazai bringás események közé a Balatonkört.

 A 2009-es évben az együtt kerekezők száma meghaladta a 900 főt. Ez nemcsak a néhány fős szervezőgárdának jelentett hatalmas feladatot, de a kerékpárút áteresztő kapacitását is próbára tette.

2010-ben a bűvös 1.000 fős nevezési létszámot is elértük. A túra helyszíne Balatonföldvár lett. A szervezők felvették a Balatonkör Team nevet.

2011-ben a túra napközbeni kísérőprogramokkal is bővültünk.

A 2012-es Balatonkör rendezvényein résztvevők száma már elérte az 1.500 főt. Ilyen módon Magyarország egyik legnagyobb kerékpáros rendezvényévé váltunk.

2013-ban a Balatonkör tovább fejlődött, bővült. Az összes résztvevő száma elérte immár a 2.000 főt.

2014-ben a XV. Balatonkör ismételten rekord számú résztvevővel zajlott, a nem túl barátságos időjárás ellenére.

2015-ben a Balatonkör Team megalakította a Balatonkör Sportegyesületet és innentől kezdve ismét önállóan szervezi a Balatonkört.
A Balatonkör® név levédésre került a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában.
A túra helyszíne Zamárdi lett.

Célunk a kezdetektől változatlan:

Az egészséges életmód és a természetvédelem népszerűsítése. Próbáljuk megmutatni, hogy nem csak benzingőzt pöfékelve lehet eltölteni egy kirándulásra szánt napot, meg lehet ezt tenni úgy is, hogy közben az egészségünkért is teszünk valamit. A kerekezők vegyes összetétele pedig tükrözi, hogy ez nem csak a fiatalabb korosztály számára adott lehetőség. Mindemellett túrázóink komoly sportteljesítményt is végrehajtanak, mivel 206 km kerékpárral teljesítve azért figyelemre méltó.

A Balatonkör szervezése során mi mindig a minőségre helyezzük a hangsúlyt a mennyiség helyett (kevesebb résztvevő, jobb ellátás).

Végezetül had zárjuk azzal a kis szlogennel, ami az évek során a túra résztvevői között szállóigévé vált:

      Jövőre Veletek ugyanitt, mert kerékpározni jó!